Veel startende en kleine ondernemers zijn prima in staat om thuis te werken. In sommige gevallen is dat juist één van de plus-punten. Ik werk ook op een thuiskantoor en ben blij dat ik mijn hond kan uitlaten, bijvoorbeeld. Of dat ik op een zonnige middag fijn op het balkon kan zitten met de kat. Maar er zijn zaken waarvoor je echt van huis moet. Laat me uitleggen waarom, vanuit eigen ervaring.
Thuis is privé
Wanneer je thuis bent, ben je het meest op je gemak. Tenminste, dat mag ik hopen. Dat is fijn voor als je bezoek krijgt, want dan kun je ontspannen over koetjes en kalfjes praten. Maar een zakelijke afspraak, met een klant of een leverancier, is geen sociaal bezoek. Je moet dan even in je rol als ondernemer stappen en daar hoort misschien wel koffie bij, maar niet het achterste van je tong laten zien. Als je een beetje gastvrij bent ingesteld, dan geef je je gasten ook vaak de ruimte om zichzelf te zijn. Een zakelijke afspraak kan daar misbruik van maken door je op het verkeerde been te zetten. Dat hoeft niet eens expres te zijn, maar in je vetrouwde huiselijke omgeving ben je gewoon wat minder zakelijk ingesteld.
Als goede gastvrouw of gastheer ben je thuis in dienst van je gasten. Je wilt ze een aangenaam verblijf geven. Heb je een klant bij je thuis, dan kan het zijn dat je misschien net iets te ver gaat met je aanbieding. Dat kun je één of twee keer opvangen, maar als je jezelf, je product of dienst, steeds te voordelig aan de man brengt, dan hou je daar uiteindelijk niets aan over. Op de lange termijn zou je dan dus ook steeds minder vaak een koekje bij de koffie, of zelfs maar koffie, kunnen aanbieden. Natuurlijk wil je je klanten ook van dienst zijn, maar door je product of dienst als vriendendienst weg te geven, benadeel je ze juist. Want op die manier kun je geen onderneming drijven.
Zakelijke omgeving is duidelijk signaal
Door op neutraler terrein af te spreken of in een zakelijke omgeving maak je duidelijk dat dit een zakelijk gesprek is. Daardoor blijf je zelf ook zakelijker en scherper dan ontspannen in je eigen luie stoel. Het gaat niet eens om een professionele uitstraling, maar meer dat je het verschil weet tussen een sociaal los gesprek en een gesprek waarbij je gefocused bent op de overeenkomst of uitwisseling waar je met je gast mee bezig bent. Dat verdient je gesprekspartner en dat verdien je zelf ook.
Het liefst wil je als ondernemer open en duidelijk ondernemen. Tenminste, dat geld voor mij. Maar het komt voor dat je een gesprekspartnet tegenover je hebt zitten die een andere agenda heeft. Wanneer iemand een product aan de man probeert te brengen waar je niet op zit te wachten, kan er wel eens een halve waarheid of drie op tafel komen. In een zakelijke omgeving ben je daar wellicht veel meer van bewust dan aan je keukentafel.
Publieke ruimte als tussenoplossing
Er is een tussenoplossing voor zakelijke afspraken waarbij je wel iets socialer kan zijn en beide partijen op neutraal terrein zijn. Spreek af in een publieke ruimte. Kies een leuk koffietentje uit. Doe eens een buitenafspraak met mooi weer. En als het bij jouw beroep past, kijk dan ook eens naar de bibliotheek of een buurthuis. Aan deze oplossing kan wel een prijskaartje zitten, dus kies je locatie met zorg uit. Je wordt wel verwacht de rekening te je te nemen als je een klant uitnodigt om ergens een kop koffie te gaan drinken. In zo'n geval kun je misschien met een medeondernemer, de eigenaar van het koffietentje, een deal te sluiten.
Zorg in een publieke ruimte of een koffiehoek wel dat er voldoende rust is en dat je geen gevoelige onderwerpen bespreekt. Niet elke afspraak kan gepland worden op een locatie waar anderen je gesprek kunnen beluisteren of waar te veel afleiding is. Vraag ook of je gesprekspartner er geen bezwaar tegen heeft.
Voor bijvoorbeeld een gesprek over het bouwen van een website kun je rustig met mij afspreken voor een kop koffie. In een eerste gesprek luister ik vooral naar wat jij nodig hebt en hoe mijn vaardigheden jou daarbij kunnen helpen. Omdat een website uiteindelijk ook publiek toegankelijk is, kun je rustig alle informatie delen die belangrijk is. En de koffie is gratis, die kosten investeer ik graag in jou. Neem dus contact op en laten we samen kijken naar wat ik voor je kan doen. Ja, zo simpel is het om je diensten te pluggen (zei ze met een glimlach).